Kategorie
Bez kategorii

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem to idealny przepis na szybki, zdrowy, wegetariański i pożywny posiłek dla całej rodziny. Zapiekane z puszystym szpinakowym farszem.Składniki dla 2 porcji

  • Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
  • Jajko 3 szt.
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Szpinak 150 g
  • Ser twarogowy chudy 150 g
  • Jogurt naturalny 20 ml 2 łyżki
  • Cebula 50 g Pół średniej sztuki

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.

W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.

Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.

Do twarogu dodaj szpinak i wymieszaj.

Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem ułożone na białym talerzu, polane jogurtowym sosem, udekorowane zielonymi listkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.