Kategorie
Bez kategorii

Peperonata

Peperonata to doskonała propozycja na warzywne danie. Jest bardzo aromatyczna. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu. Składniki dla 3 porcji

  • Papryka zielona 200 g
  • Papryka czerwona 200 g
  • Pomidor 300 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Czosnek 20 g
  • Cebula 100 g
  • Ocet winny 20 ml
  • Miód 20 g
  • Natka pietruszki 20 g

Przepis na peperonata krok po kroku

Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w większą kostkę.

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórkę. Pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś 5 minut.

Dodaj paprykę, wlej ocet winny, dodaj łyżkę miodu i podduś jeszcze 7 minut.

Na koniec posyp natką pietruszki.

Peperonata podana w czarnej patelni. Całość znajduje się na ozdobionym, drewnianym blacie.

DIETETYKA-WSZYSTKO CO TRZEBA WIEDZIEĆ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.