Kategorie
Bez kategorii

Szakszuka

Szakszuka fit to doskonały wybór dla wszystkich miłośników dań na bazie jajek, którzy szukają bardziej dietetycznej wersji. Ta z przepisu ma mało kalorii, a jest pyszna.Składniki dla 4 porcji

  • Oliwa z oliwek 15 ml
  • Czosnek 10 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 230 g
  • Kolendra świeża 20 g
  • Pomidory w puszce 400 g
  • Passata pomidorowa 200 g
  • Jajko 4 szt.

Przepis na szakszukę fit krok po kroku

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, dodaj posiekany czosnek, cebulę, papryczkę, kolendrę i kmin. Smaż przez kilka minut, aż zacznie pachnieć, około 3 do 5 minut

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i sos pomidorowy. Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut.

Zrób 4 otwory na patelni i wbij jajko do każdego otworu.

Przykryj pokrywką i smaż przez 20 minut lub do momentu, gdy jajko ugotuje się do pożądanej miękkości.

Szakszuka fit podana na patelni z kolendrą.

DIETETYKA-WSZYSTKO CO TRZEBA WIEDZIEĆ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.